WordPress Ücretsiz Olarak Nasıl Yedeklenir?

WordPress Ücretsiz Olarak Nasıl Yedeklenir
WordPress Ücretsiz Olarak Nasıl Yedeklenir? adlı makale ile web sitelerinizi ücretsiz ve tek bir tık ile nasıl yedekleyebileceğinizi anlatacağım.
WordPress web sitesini yedeklemek zor olmak zorunda değil. Aslında, pahalı olması da gerekmez. Bu yüzden ücretsiz ve kolay yöntem sayesinde hem güvenliği sağlayabilir hem de işler ters gittiğinde güvenli bir şekilde yedek üzerinden yayınınıza devam edebilirsiniz. Piyasada kullanmanız için birçok Premium WordPress yedekleme eklentisi ve hizmeti olsa da gerçek şu ki en popüler, güvenilir ve kullanımı kolay yedekleme eklentilerinden biri UpdraftPlus. Üstelik ücretsiz versiyonu benim gibi blog sahipleri için de yeterli.
Editörün notu: UpdraftPlus çoğu web sitesi için ideal olsa da, eklenti tam yedeklemeler gerçekleştirdiğinden yedeklemelerin daha büyük siteler için yoğun performans gösterebileceğini unutmayın. Bir e-ticaret sitesi veya daha büyük bir blog kullanıyorsanız, BlogVault gibi kendi sunucularında yedeklemeler yapan bir aracı tercih edebilirsiniz.
WordPress Ücretsiz Olarak Nasıl Yedeklenir?
WordPress’i bir süredir kullanan çoğu kişi, web sitelerini düzenli aralıklarla yedeklemenin önemini anlayacaktır. Ancak, WordPress’i kullanmaya yeni başlayanlar için bu durum arka plana atılabilir ve site yedeklerinin alınması bazen ciddiye alınmaz. Ancak bu bir problem ve bunun problem olduğunu kötü bir şekilde deneyimlemeniz de söz konusu. Şu anda bir sorun olmayabilir. Bundan 2 hafta sonra bile sorun olmayabilir. Ancak inanın bana, bir gün sitenize girdiğinizde bir hack ya da benzer problemle karşılaştığınızda, yedeğiniz yoksa işiniz oldukça zor olacaktır. Üstelik bu tip sorunları da mutlaka göz önünde bulundurun.
Sunucu Kesintileri
Hosting şirketinizin size ne söylediğinin önemi yok, sonsuza kadar % 99 çalışma süresi garanti edemez. Eğer şirketin sunucusu düşerse, web siteniz de onunla birlikte gider. Site yedeği olmadan kurtarma işlemi dahi olmayabilir.
Webmaster Hatası
İnsan olmanın bir parçası olarak hepimiz hata yaparız. Özellikle kodlar üzerinde çalışırken yapacağınız küçük bir hata yedeği çok daha kıymetli yapacaktır.
Güncelleme Sorunları
Bazen WordPress’i, bir temayı veya eklentiyi güncellediğinizde web sitenizde bir şeyler ters gidebilir. Bu durumda sitenizin tasarımı, işlevselliği veya her ikisi de etkilenebilir. Hasarı geri almak için site yedeği almak ve bu yedeği etkin hale getirmek en kolay yoludur.
Kötü Amaçlı Yazılım Sorunlarını Çözme
WordPress web sitenizin güvenliği ne olursa olsun içeri girmeyi bekleyen bir bilgisayar korsanı ya da saldırı her zaman risktir. Site yedeği olanlar için, bir hack saldırısı dahi kolay bir şekilde çözülebilir.
Gördüğünüz gibi, her web sitesi sahibinin -ne kadar büyük veya küçük olursa olsun- düzenli olarak WordPress yedeklemeleri oluşturması için birçok neden vardır. Peki, “WordPress Ücretsiz Olarak Nasıl Yedeklenir?” Ücretsiz WordPress yedekleme eklentisi olan UpdraftPlus kullanarak işlemlere başlayabiliriz.
UpdraftPlus Eklentisini Kullanarak WordPress Nasıl Ücretsiz Yedeklenir
UpdraftPlus Yedekleme Eklentisi
UpdraftPlus, her türlü web sitesi sahiplerine WordPress’i yedeklemek için kolay bir yol sağlayan popüler bir WordPress yedekleme eklentisidir. Ancak, birçok ücretsiz ve Premium WordPress yedekleme çözümünden farklı olarak, UpdraftPlus web sitenizi yedekten yüklemeyi, yedeklemek kadar basit hale getirir.

Bu yedekleme eklentisiyle, site yedeklemelerini manuel olarak oluşturabilir, yedek almayı zamanlayabilirsiniz. ( Böylece bir şey hakkında endişelenmenize gerek kalmaz ve her şey arka planda otomatik olarak gerçekleştirilebilir) Üstelik eklenti sitenizin verilerini ve dosyalarını DropBox ve Google Drive gibi güvenli bulut hizmetlerinde kendi başına depolayabilir.
UpdraftPlus Eklentisi İle Site Yedeği Alma
Adım 1: UpdraftPlus’ı kurun ve etkinleştirin
UpdraftPlus kullanarak WordPress’i ücretsiz olarak yedeklemek için yapmanız gereken ilk şey eklentiyi yüklemek ve etkinleştirmek. Eklentiler > Yeni Ekle ve aramaya UpdraftPlus Yazarak eklentiyi kurabilirsiniz.

Adım 2: Yedekleme zamanlamasını ve ayarlarını yapılandırın
UpdraftPlus’ı etkinleştirildikten sonra, WordPress panosunda Ayarlar > UpdraftPlus Yedeklemeleri’ne gidin.

Bunu yaptığınızda, Yedekle / Geri Yükle etiketli ana sekmeye yönlendirilirsiniz. Burada, zamanlanmış yedeklemeleri, günlük ve önceden oluşturduğunuz mevcut yedekleri göreceksiniz. Yedekleme zamanlamasını yapılandırmak için Ayarlar sekmesine tıklayın.

Burası, sitenizin dosya ve / veya veri tabanı yedeklemelerini manuel olarak oluşturmak veya düzenli aralıklarla yedeklemeler oluşturmak isteyip istemediğinizi tanımlayacağınız yerdir.

Ayrıca, web sitenizin arka ucunda belirli sayıda site yedeğini tutma şansınız olacak. Ardından, uzak depolama konumlarını aşağı kaydırın ve aşağıdakileri yapılandırın:
- Her site yedeklemesine dahil edilecek dosyalar
- Raporun gönderileceği e-posta adresi
- Uzman ayarları
- Ayar yapılandırmalarını kaydetmek için Değişiklikleri Kaydet’i tıklayın.
Adım 3: Uzak bir depolama konumu seçin
Eklenti ayarlarını kaydettikten sonra, sitenizi yedeklemek istediğiniz uzak depolama yerini seçmek için biraz aşağıya gidin. WordPress yedeklerinizi, web sitenizin kilitlenmesi durumunda ve web sitenizin alanında kaydedilen yedek dosyalarına erişiminiz olmayacaktır. Bu nedenle de alanınız dışında üçüncü bir servisten yardım almak ve bu konumda yedekleri saklamak her zaman iyi bir fikirdir. Neyse ki, UpdraftPlus’un ücretsiz sürümü, site sahiplerine uzaktan depolama alanında bir seçenek sunuyor.

Örnek olarak, site yedeklememi Google hesabıma göndermeye başlamak için Google Drive’ı tıklayacağım.

Sizin için oluşturulan otomatik Google Drive Klasörü adını kullanabilir veya gereksinimlerinize uyacak şekilde özelleştirebilirsiniz. Klasörünüz adlandırıldıktan sonra, Google ile Kimlik Doğrula bağlantısını tıklayın.
Bağlantıyı tıkladığınızda, Google hesabınıza giriş yapmanız istenir. Ardından, UpdraftPlus’ın Google Drive’ınıza erişmesine izin vermeniz gerekir.

Son olarak, UpdraftPlus’ı Google Drive’a bağlamayı sonlandırmak için Kurulumu Tamamla düğmesini ( ya da seçtiğiniz uzaktaki depolama yerini ) tıklayın.

Adım 4: WordPress’i yedekleyin
Yedeklemeye hemen başlamak istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey, uzaktaki depolama konumu kurulumunuzu tamamladıktan sonra Şimdi Yedekle düğmesine tıklatmaktır.

Ardından, sitenizin veri tabanına, dosyalarına veya her ikisine de yedeklemede izin verilip verilmeyeceğine karar verin. Ayrıca, yedeklemenizi uzaktaki depolama konumunuza göndermek için onay kutusunu tıklayın.

Ardından Şimdi Yedekle’yi tıklatın.
Bunu yaptığınızda, eklentinin yedek ilerleme çubuğunu görebilirsiniz. Tabii ki, siteniz ne kadar büyükse, yedekleme işlemleri o kadar uzun sürecektir. Bu nedenle, büyük bir web siteniz varsa, ilerleme çubuğunu oturup izlemek istemeyebilirsiniz.

Yedekleme tamamlandıktan sonra, web sitenizin arka ucunda Mevcut Yedeklemeler’in altında göreceksiniz.

Ve benim yaptığım gibi uzak bir depoya kaydettiyseniz, sitenizin orada da yedeklendiğini göreceksiniz!
Sonuç Olarak WordPress Ücretsiz Olarak Nasıl Yedeklenir?
Artık popüler WordPress yedekleme eklentisi UpdraftPlus’ı kullanarak WordPress’i ücretsiz olarak nasıl yedekleyebileceğinizi biliyorsunuz. Öyleyse bugün WordPress web sitenizi yedeklemeye başlayın. Ayarlanması sadece birkaç dakika sürüyor ve bir kuruşa dahi mal olmuyor. Bu yüzden yapmamak için hiçbir sebep yok.
WordPress Ücretsiz Olarak Nasıl Yedeklenir? için yorum bölümünü kullanarak düşüncelerinizi aktarabilirsiniz. Buraya kadar takip ettiyseniz ilginiz için ayrıca teşekkür ediyorum.